Lahden taidemuseo

Lahden historiallinen museo on toiminut vuodesta 1968 entisessä Lahden kartanon päärakennuksessa, joka on valmistunut 1898. Rakennuksen on suunnitellut Hjalmar Åberg. Alkuperäisessä käytössään rakennus toimi vuoteen 1919, jolloin kartano siirtyi Lahden kaupungin omistukseen. Tämän jälkeen päärakennus oli lähinnä koulukäytössä vuoteen 1965, jolloin aloitettiin sen muuttaminen historiallisen museon käyttöön. Talon sisätilojen muoto ja ilme ovat pääosin tältä ajalta, vaikka vuosina 2000-04 toteutettiin laaja talotekniikan uusimisprojekti. Rakennuksen vaipparakenteet on peruskorjattu 2011.

Peruskorjauksen käynnistävänä tekijänä olivat vuonna 2017 kahden alimman kerroksen toimisto- ja työtiloissa todetut sisäilmaongelmat. Vuonna 2018 käynnistettiin näiden osien purkutyöt ja museon toiminnallisten parannusten hankesuunnittelu, koska käyttäjä joutui joka tapauksessa muuttamaan pois koko talosta töiden ajaksi. Toteutettavat muutokset koskevat laajasti koko rakennusta: tilajakoa, tilojen käyttötarkoituksia, talo- ja näyttelytekniikkaa, talotekniikkaliittymiä, talon sisäistä ja ulkoista logistiikkaa, rakennusfysiikkaa sekä tilojen ilmettä.

Erillisenä hankkeena museon uudistamiseen liittyy Kartanoa ympäröivän puiston kohentaminen.  Se on muotoiltu nykyiselleen pääosin 1949-50, jolloin sen keskeiseksi aiheeksi tuli Emil Wikströmin Aino-veistos suihkulähteineen. Puiston ympärillä tehtyjen liikennejärjestelyjen ym. myötä sommitelmasta on poistettu erilaisia elementtejä siten, että se vaikuttaa nykyisellään riisutulta. Viereisen Rantakartanon alueen rakentamisen myötä puiston tärkeä asema kaupunkikuvassa on korostunut ja sen perusparannus tullut ajankohtaiseksi.

Toimitilat

Projekti Lahden historiallinen museo, peruskorjaus
Laajuus 2 105 brm2 ja puisto noin 1,166 ha
Rakennuttaja Lahden kaupunki, Tilakeskus
Hankevaihe Vaiheen 1 hankesuunnitelma valmistui marraskuussa 2017, vaiheen 2 hankesuunnitelma valmistui marraskuussa 2018, kartanon rakennushistoriaselvitys valmistuu syksyllä 2019
Sijainti Kartano, Lahti
Status Lahden kartanon päärakennus on suojeltu asemakaavalla