Jokiniemen koulu, Tiilitalo

Jokiniemen yhtenäiskouluun kuuluvat vanhimman A-osan lisäksi vuonna 1997 valmistunut ja 2022 peruskorjattu B-osa eli Valkoinen koulu sekä kesällä 2021 valmistunut C-osa eli Tiedonjyvän päiväkoti. Koulun oppilasmäärä on 950, joista 50 vammaisopetuksessa.

Vuonna 1955 valmistunut A-osa eli tiilitalo on tyypillinen 1950-luvun koulurakennus, jonka on suunnitellut arkkitehti Viljo Johannes Myyrinmaa. Se koostuu neljästä osasta: rakennuksen päämassat ovat kolmikerroksinen luokkasiipi ja kaksikerroksinen liikuntasalisiipi, jotka on yhdistetty matalalla sisäänkäyntiaulalla. Luokkasiiven eteläpäässä on kolmikerroksinen, alun perin henkilökunnan asunnoiksi rakennettu osa.

Tiilitalon sisätilat on uusittu kaikilta osiltaan. Luokkahuonetilat on muokattu Vantaan opetussuunnitelman mukaisiksi muunneltaviksi oppimissoluiksi. Väljät käytävätilat on otettu osaksi opetustiloja avaamalla luokkahuoneet niihin lasiseinien välityksellä. Opetustilat on varustettu hybridi-ilmanvaihdolla, joka toimii käyttöajan ulkopuolella painovoimaisesti. Entinen asuntolasiipi on muutettu oppilashuollon tiloiksi ja pajatiloiksi.

Koulun ikää ja alkuperäistä arkkitehtuuria on pyritty jättämään näkyviin kaikkialla, missä se on mahdollista sekä palauttamaan alkuperäinen tilahierarkia talon alimmassa kerroksessa. Säilytettäviä ja suojeltavia rakennusosia ovat olleet liikuntasalin kattoholvaukset ja tiilipinnat, portaat ja porraskaiteet, luokkahuoneiden ovet ja sisäänkäyntisyvennykset, mosaiikkibetonilattiat, sisäänkäyntiaulan seinäpinnat, painovoimaisen ilmanvaihdon valurautasäleiköt sekä päätyikkunoiden rautalankakoristeet. Lisäksi vanhoja valaisimia on kunnostettu uudelleenkäytettäviksi.

Koulut ja päiväkodit

Projekti Jokiniemen koulu, Tiilitalo - perusparannus
Laajuus 4 713 brm2
Rakennuttaja Vantaan kaupunki
Hankevaihe Valmistunut 2024
Sijainti Vantaa, Jokiniemi